Plantaardig

vegzom2010-24De Vegan Summer Holidays zijn ontstaan vanwege de behoefte aan een ontspannen dier- en milieuvriendelijke vakantie in de natuur. En door de diverse ontmoetingen worden nieuwe contacten gelegd. Er worden puur plantaardige EKO-maaltijden geserveerd, waarvoor geen dieren gevangen worden gehouden, worden uitgebuit of gedood. Daarnaast zijn de voordelen van een plantaardige voeding dat er minder landbouwgrond voor onze voeding nodig is. De ecologische voetafdruk – de ruimte die je per persoon nodig hebt, o.a. voor het verbouwen van je voedsel – is dus veel kleiner dan die van een vleeseter of vegetariër.

Granen, aardappels en bonen hebben per ha namelijk een veel grotere opbrengst aan eiwit dan vlees en zuivel of eieren. Door deze plantaardige leefwijze is er minder ontbossing, overbegrazing of waterverontreiniging dan bij de intensieve veehouderij. En komt er weer meer ruimte voor de in het wild levende dieren. Maar ook de globale opwarming van de aarde wordt een stuk minder door plantaardige voeding. In ‘An Unconvenient Truth’ worden al de nadelige invloeden van de menselijke leefstijl op het klimaat aangetoond. Speciaal in ‘Meat the Truth’ echter en nog recenter in ‘Cowspiracy’  (www.cowspiracy.com), wordt de milieuschade die de veeteelt veroorzaakt belicht en die schade is onrustbarend groot!

Op deze week kunnen de deelnemers dus genieten van heerlijke plantaardige en biologische voeding. De gerechten die geserveerd worden zijn geïnspireerd op het eten uit diverse landen, zoals India, Indonesië, Nederland, De Balkan, Italië en Griekenland. Door kennis te maken met onze vegan keuken, die heel gevarieerd en zeer smakelijk is, krijgen de deelnemers de gelegenheid om – soms voor het eerst – zulke maaltijden te proeven. Vaak openen zich via de smaakpapillen ook de ogen voor deze voeding en leefstijl. Na zo’n fijne en letterlijk lekkere vakantie verminderen velen hun zuivel- of vleesgebruik, indien zij die producten nog nuttigden en kunnen zij makkelijker de overstap maken naar een wellicht totaal plantaardige voeding. Je kunt je opgeven door een mailtje te sturen naar pjvdeijnden@gmail.com of telefonisch 0049-(0)2826-999805.